Μαθήματα Ρωσικών για ενήλικες

Στα Σύγχρονα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Υδρόγειος, στην περιοχή Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη διδάσκουμε με απόλυτη επιτυχία τη Ρωσική γλώσσα σε όλα τα επίπεδα για ενήλικες, φοιτητές, επιχειρηματίες, εργαζομένους στον τουρισμό και νέους που επιθυμούν να επεκτεινουν τις γνώσεις τους ή να έρθουν σε επαφή με τον ρώσικο πολιτισμό. Οι σύγχρονες μέθοδοι που ακολουθούμε σε συνδυασμό με το σεβασμό και την αγάπη στην προσέγγιση της ρώσικης γλώσσας εξασφαλίζει την ορθή εκμάθησή της. Η επιτυχία στην εκμάθηση της γλώσσας έγκειται επίσης στην γνωριμία των φοιτητών μας με την ρώσικη κουλτούρα, τέχνη αλλά και στη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος (μπαλέτο, μουσική, παγκόσμιο φεστιβάλ ρώσικης γλώσσας, κ.ά).

Συνολικά 320 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλάνε Ρώσικα, την επίσημη γλώσσα της Ρωσίας, η οποία ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών και κατατάσσεται πέμπτη στον κόσμο μετά την κινέζικη, την αγγλική, την ινδική και την ισπανική. Λόγω της υπερδύναμης της Σοβιετικής Ένωσης η Ρωσική γλώσσα είχε τεράστια πολιτική σημασία στον 21ο αιώνα, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις έξι επίσημες γλώσσες στον ΟΗΕ. Σήμερα από γλώσσα των «κατασκόπων» μετατράπηκε σε γλώσσα του εμπορίου, της ενέργειας, της βιομηχανίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των τεχνών. Αναμφισβήτητα κάποιος που μιλάει καλά ρωσικά διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μη ομιλούντων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως αφού, στις χώρες της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Ευρώπης το 35% των κατοίκων έχει ως βασική γλώσσα επικοινωνίας τη Ρωσική.

H γνώση της Ρωσικής γλώσσας θεωρείται πλέον απαραίτητη για τις παγκόσμιες εμπορικές και επαγγελματικές συναλλαγές δίνοντας στους νέους που την ομιλούν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και όλο τον κόσμο.

Επίπεδα Ρωσικής Γλώσσας

Επίπεδο Α1: (αρχαρίων)
Το επίπεδο Α1 είναι το πρώτο πτυχίο που δίνεται στα ρώσικα. Πιστοποιεί τη στοιχειώδη γνώση του εκπαιδευόμενου σε συντακτικό και γραμματική καθώς και σε λεξιλόγιο. Ο σπουδαστής εξετάζεται προφορικά και γραπτά και καλείται να ανταπεξέλθει σε συνθήκες επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουν την ρώσικη ως μητρική γλώσσα, χρησιμοποιώντας στο ελάχιστο σχέσεις γραμματικής, σύνταξης και λεξιλογίου.

Επίπεδο Α2: (βασικό αρχαρίων)
Το επίπεδο αυτό πιστοποιεί την σχετικώς επαρκή δυνατότητα του εκπαιδευόμενου να ανταπεξέλθει στις πλέον απαραίτητες συνθήκες επικοινωνίας με ομιλητή που έχει την ρώσικη ως μητρική.

Επίπεδο Β1: (βασικό)
Το επίπεδο αυτό πιστοποιεί ότι ο εξεταζόμενος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει στη ρώσικη γλώσσα. Η σφαίρα των ζητημάτων που θα κληθεί να απαντήσει χρησιμοποιώντας βασικές αρχές της γραμματικής και του συντακτικού επεκτείνεται σε ζητήματα καθημερινότητας, στην κοινωνιολογία, την επιστήμη, την τέχνη και πλέον ο εξεταζόμενος οφείλει να χειριστεί σωστά τόσο την γραμματική και τη σύνταξη της ρώσικης γλώσσας όσο και τον σωστό επιτονισμό και την προφορά. Το επίπεδο αυτό παρέχει την βάση για μια επιτυχημένη συζήτηση στη ρώσικη γλώσσα.

Επίπεδο Β2 (βασικό- independent user)
Το συγκεκριμένο δίπλωμα δεν αποτελεί μόνο απόδειξη της προσωπικής γνώσης του εξεταζόμενου. Είναι απαραίτητο για μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικές και γενικώς του ανοίγει τον δρόμο σε όλα τα πανεπιστήμια της Ρώσικης ομοσπονδίας. Για τον λόγο αυτό και οι εξετάσεις είναι ασφαλώς πιο απαιτητικές. Με το δίπλωμα αυτό ο υποψήφιος αποδεικνύει την υψηλή του γνώση στην ρώσικη γλώσσα αφού καλείται να εξεταστεί γραπτά και προφορικά όχι μόνο σε πρακτικά ζητήματα αυτής αλλά και σε μια πιο εξειδικευμένη σφαίρα ενδιαφέροντος όπως λ.χ. κοινωνιολογία, εργασιακές σχέσεις, επιστήμη.

Επίπεδο Γ1:
Αυτό το επίπεδο γλωσσομάθειας προϋποθέτει την γνώση και την ικανότητα του εξεταζόμενου να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση που θα του ζητηθεί προφορικά και γραπτά. Είναι ένα πτυχίο απαραίτητο για επαγγελματίες (φιλολόγους, μεταφραστές, δημοσιογράφους, διπλωμάτες, μάνατζερ κλπ). Η απόκτηση του πτυχίου προϋποθέτει ότι ο υποψήφιος έχει επαρκώς αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες και τις εξαιρέσεις, τους ιδιωματισμούς σε όλα τα επίπεδα του προφορικού και γραπτού λόγου. Ο υποψήφιος στις γραπτές εξετάσεις θα πρέπει να είναι σε θέση επαρκώς να αντιληφθεί και να απαντήσει σε θέματα πολιτισμού, κοινωνιολογίας σε επίσημη διάλεκτο όπως και να χρησιμοποιήσει επίσημο στυλ ομιλίας στις προφορικές εξετάσεις.

Επίπεδο Γ2:
Το πτυχίο αυτό καλύπτει την σφαίρα της επαγγελματικής κατάρτισης του υποψηφίου και της ακαδημαϊκής του γνώσης. Ο υποψήφιος καλείται να ανταποκριθεί και να κατανοήσει δύσκολες καθημερινές περιστάσεις ενώ στα γραπτά το φάσμα των γνώσεων του πρέπει να είναι μεγάλο.

Τα τμήματα που λειτουργούν είναι τα εξής:

  1. Τμήμα Αρχαρίων (χωρίς εξετάσεις τον Ιούνιο) Οκτώβριος - Μάιος (5ώρες / εβδομάδα) Α1/Α2
  2. Τμήμα Αρχαρίων (με εξετάσεις τον Ιούνιο) Οκτώβριος - Μάιος (6ώρες / εβδομάδα) Α1/Α2
  3. Τμήμα Αρχαρίων (Εντατικό) Φεβρουάριος - Ιούνιος (9ώρες / εβδομάδα) Α1/Α2
  4. Τμήμα Αρχαρίων Φεβρουάριος - Ιούνιος (4 / εβδομάδα) Α1
  5. Τμήμα Αρχαρίων Οκτώβριος - Μάιος (5ώρες / εβδομάδα) Α2
  6. Τμήμα Προχωρημένων (εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη) Οκτώβριος - Μάιος (6ώρες / εβδομάδα) Β1
  7. Τμήμα Προχωρημένων (εξετάσεις στην Αθήνα) Φεβρουάριος - Νοέμβρ. (6ώρες / εβδομάδα) Β1
  8. Τμήμα Προχωρημένων (εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη) Οκτώβριος - Μάιος (6ώρες / εβδομάδα) Β2
  9. Τμήμα Προχωρημένων (εξετάσεις στην Αθήνα) Φεβρουάριος - Νοέμβρ. (6ώρες / εβδομάδα) Β2

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε θέση για τα τμήματα ενηλίκων Ρωσικών, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.