Εσωτερικό Πρωτάθλημα Ρομποτικής Υδρόγειος

Ένα ταξίδι στα S.T.E.A.M. - Πρώτος σταθμός SCIENCE: Γενετική Μηχανική.

Τι είναι αυτό που μας κάνει διαφορετικούς; Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ψηλοί ή κοντοί, γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα μαλλιά ή μάτια; Γιατί τα ζώα και τα φυτά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά;

Αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να έχει κόκκινα μαλλιά, την καμηλοπάρδαλη να έχει μακρύ λαιμό, τα λουλούδια να μυρίζουν όμορφα, είναι το DNA.

To DNA λοιπόν είναι για τους οργανισμούς ότι είναι το πρόγραμμα για ένα ρομπότ. Και όπως συνδυάζοντας τις ίδιες εντολές με διαφορετική σειρά μας δίνει διαφορετικά προγράμματα, έτσι και το DNA σε διαφορετικούς συνδυασμούς έχει και διαφορετικά αποτελέσματα.

Το DNA που περιέχει χρήσιμη πληροφορία αποτελεί ένα γονίδιο. Τα γονίδια αυτά συνεργάζονται με τα άλλα, όμως το καθένα έχει τη δική του δουλειά που καθορίζει και ένα χαρακτηριστικό. Π.χ. ύψος, χρώμα δέρματος κλπ. Τα γονίδια τα κληρονομούμε από τους δύο γονείς μας.

Η επιστήμη της γενετικής μηχανικής ασχολείται με την ανάλυση και την διαχείριση των γονίδιων.

Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι η δημιουργία της ινσουλίνης. Πλέον η ινσουλίνη μπορεί να παραχθεί και με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής από βακτήρια.

Πώς λειτουργεί όμως η γενετική μηχανική;

Αρχικά πρέπει οι επιστήμονες να εντοπίσουν το γονίδιο που τους ενδιαφέρει (πχ. το γονίδιο που παράγει την ινσουλίνη) και να το απομονώσουν. Στη συνέχεια το γονίδιο αυτό τοποθετείται με ειδικό τρόπο σε έναν φορέα ο οποίος θα μεταφέρει το γονίδιο στον νέο οργανισμό (συνήθως ένα βακτήριο). Εκεί το γονίδιο θα, αρχίσει να μεγαλώνει και ο νέος οργανισμός θα αποκτήσει μία νέα ιδιότητα, π.χ. να παράγει ινσουλίνη.

Η γενετική μηχανική χρησιμοποιείται στην Ιατρική, την Έρευνα και τη Βιομηχανία για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, τη μαζική παραγωγή ινσουλίνης, ανθρώπινων αυξητικών ορμονών, εμβολίων και πολλών άλλων φαρμάκων, την παραγωγή μπαταριών πιο φιλικών προς το περιβάλλον και τη δημιουργία βακτηρίων για να καθαρίζονται οι θάλασσες από πετρελαιοκηλίδες.

Η γενετική μηχανική είναι ο πρώτος σταθμός του πρωταθλήματος ρομποτικής.

Οι ομάδες αναλαμβάνουν το ρόλο των επιστημόνων που πρέπει να εντοπίσουν το κατάλληλο γονίδιο, και χρησιμοποιώντας το ρομπότ σαν φορέα, να το μεταφέρουν σε έναν νέο οργανισμό.

.JPG

Στο τέλος κάθε ομάδα, πριν τρέξει τον αγώνα, παρουσιάζει την κατασκευή και το πρόγραμμά της καθώς και τη λύση που έχει υλοποιήσει για την ολοκλήρωση του αγώνα. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το σύνολο των βαθμών που συνέλλεξε η ομάδα στην πίστα αλλά και από άλλους 4 άξονες αξιολόγησης: τη Συνεργασία, την Παρουσίαση, την Κατασκευή και τον Προγραμματισμό.