Βερολίνο: Κυριαρχία των ρομπότ στη φετινή IFA
Στην έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών IFA στο Βερολίνο, παρουσιάζονται οι τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας, γκάτζετ, συσκευές και εξαρτήματα που γοητεύουν με την πρωτοτυπία τους.
Φέτος, τον πρώτο λόγο έχουν τα ρομπότ και ειδικά εκείνα που απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή. Οι τιμές τους πέφτουν και αυτά είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές μας ανάγκες.
«Δεν είχαμε δει τα ρομπότ να κυριαρχούν στην έκθεση εδώ και αρκετό καιρό. Αν είναι κυρίαρχη τάση; Φυσικά και είναι. Τα ρομπότ προορίζονταν για εργοστάσια, εδώ και χρόνια. Απλά τώρα βλέπουμε να μπαίνουν στο σπίτι μας. Το ίντερνετ των πραγμάτων είναι σε ένα σημείο, όπου ο αυτοματισμός ή οι τύποι χρήσης είναι προσιτοί οικονομικά για τον μέσο χρήστη. Υπάρχουν ρομπότ που καθαρίζουν τα παράθυρα, το πάτωμα, που ελέγχουν διάφορα πράγματα στο σπίτι, όπως τα κατοικίδια και το τάισμά τους» τονίζει η Νικόλ Σκορ, δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Mobilegeeks.
Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προγραμματίσουν τα ρομπότ, μέσω μιας απλής εφαρμογής στο smartphone, που λειτουργεί μέσω Bluetooth.
Για παράδειγμα υπάρχουν ρομπότ που έχουν διαφορετικές επιλογές καθαρισμού, ανάλογα με το τι θέλουμε να καθαρίσουμε.
«Τα ρομπότ είναι μια μικρή εξειδικευμένη αγορά. Λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα σε πανεπιστήμια, στις κατασκευές. Και τελικά, όπως το ίντερνετ ήταν ένα κυβερνητικό εργαλείο για 40 χρόνια, πριν γίνει δημόσιο, νομίζω ότι και τα ρομπότ θα γίνουν το ίδιο. Η ιδέα είναι πώς θα γίνουν χρήσιμα στον καταναλωτή» ομολογεί ο Χάιμε Ριβέρα, δημοσιογράφος από την ιστοσελίδα τεχνολογίας Pocket Now.
Δεν είναι όλες οι συσκευές και οι εφαρμογές χρηστικές. Μπορεί να είναι απλά διασκεδαστικές. Με τη βοήθεια του ίντερνετ των πραγμάτων και της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, υπάρχει κάμερα που βλέπει ποιος θέλει καφέ και τον φτιάχνει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
«Δεν προσπαθούμε απαραίτητα να αντικαταστήσουμε οτιδήποτε κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με κάποιο είδος ρομπότ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε τα πάντα με πιο έξυπνο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δουλειές στη βιομηχανία, αλλά και θέσεις εργασίας που μπορούν να αντικατασταθούν από ρομπότ, αλλά για τον απλό χρήστη, για την καθημερινή ζωή του, ακόμη και για άτομα σαν εμένα, τα ρομπότ έχουν να κάνουν με τον έλεγχο κάποιου μέρους της ζωής μας, που θέλουμε να έχουμε μέσα από τα smartphone» εξηγεί ο Τζόσουα Βεργκάρα, διευθυντής παραγωγής στην ιστοσελίδα Android Authority.
Στην έκθεση παρουσιάστηκε κι ένα ρομπότ από τη Νότια Κορέα, ένας αυτόματος καθαριστής τζαμιών. Χρησιμοποιώντας έναν μαγνήτη, το ρομπότ κολλάει και στις δύο πλευρές του παραθύρου, μέσα και έξω. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μετράει αυτόματα την περιοχή του τζαμιού, αλλά και το πάχος του, πριν πιάσει δουλειά.
Δεν είναι τα πάντα εύκολα όμως, όπως επισημαίνει ο Χάιμε Ριβέρα, δημοσιογράφος από την ιστοσελίδα τεχνολογίας Pocket Now:
Μου αρέσει να μπαίνω στο σπίτι μου και να παίζει μουσική. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχω αγοράσει ήδη ένα στερεοφωνικό. Έχω ήδη κρεβάτι και ψυγείο. Και όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να αντέξουν για 20 χρόνια. Γιατί λοιπόν να επενδύσω δύο φορές σε ψυγείο, εάν δεν κάνει νοστιμότερο το φαγητό; Γιατί να το κάνω; Μόνο αν είναι αρκετά έξυπνο για να ελέγχει τη θερμοκρασία και να μειώσει τα χρήματα που ξοδεύω.
Η βερολινέζικη έκθεση είχε κάτι να προτείνει και στους φανατικούς οπαδούς του Πολέμου των Άστρων. Μια συσκευή για το μικρό ρομπότ BB-8. Ένα σύστημα ελέγχου που το φοράμε στον καρπό και ονομάζεται «Force Band».
Όταν το φοράμε το ρομπότ ακολουθεί τις εντολές που του δίνουμε με το σώμα και τα χέρια μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Δωρεάν Τμήματα Γνωριμίας με τη Ρομποτική
Έναρξη Τμημάτων Γνωριμίας με τη Ρομποτική. Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά σας να γνωρίσουν τα Εκπαιδευτικά ...
Ρομποτική για Νήπια Νέα Τμήματα
Νέα τμήματα 2024. Δηλώστε ενδιαφέρον στη φόρμα για να σας καλέσουμε. Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να κάνουν τα ...
Air Quality Analyzer - By Υδρόγειος Kids CODELAB
Air Quality Analyzer - By Υδρόγειος Kids CodeLab Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μεγάλων αστικών περιοχών ...