Η LEGO Education κυκλοφόρησε το 2016 την τελευταία έκδοση του πακέτου ρομποτικής WeDo ™. Το WeDo 1.0 ήταν το πρώτο πακέτο της LEGO για παιδιά ηλικίας 6+ ετών και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο. Το WeDo 2.0 είναι η νέα, αναβαθμισμένη πρόταση της LEGΟ η οποία δίνει νέες δυνατότητες και συστήνεται για την εισαγωγή της ρομποτικής σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για αυτό το πακέτο καθώς και συμπεράσματα που έχουν προκύψει μετά από τη χρήση του σε πολλούς μαθητές σε διάφορα πλαίσια.  Ελπίζουμε η παρούσα επισκόπηση να σας φανεί αρκετά χρήσιμη. Καλή ανάγνωση.

Τι είναι το LEGO WeDo;

Το LEGO Education WeDo είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Mitchel Resnick, επικεφαλής του ομίλου Lifelong Kindergarten στο MIT Media Lab και του Erik Hansen, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικών Ε & Α του The LEGO Group. Ήδη, η εικοσαετής συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα το εξαιρετικά επιτυχημένο κιτ ρομποτικής LEGO Mindstorms για παιδιά ηλικίας 11+. Το πακέτο ρομποτικής LEGO WeDo ™ Education WeDo ™, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-9 ετών, ξεκίνησε το 2009 και εισήγαγε τη ρομποτική στις μικρότερες ηλικίες. Το πακέτο συνδυάζει τα αγαπημένα σας τουβλάκια LEGO με έναν κινητήρα, δύο αισθητήρες και έναν εγκέφαλο ο οποίος συνδέει το μοντέλο με τον υπολογιστή. Διαθέτει απλό λογισμικό οπτικού προγραμματισμού drag-and-drop με το οποίο κάθε κατασκευή ζωντανεύει . Με αυτή την φιλική προς το παιδί προσέγγιση, το πακέτο κάνει τη εκμάθηση διασκεδαστική, ενισχύοντας την έμπνευση αλλά και το πνεύμα ομαδικότητας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολύπλοκα θέματα από τα πεδία της φυσικής, της μηχανικής και του προγραμματισμού. Επιπλέον, αναπτύσσουν τις κινητικές και γνωστικές τους δεξιότητες κατασκευάζοντας απλά ρομπότ, και διασκεδάζοντας με τουβλάκια LEGO.

Η απλότητα και η ευελιξία του, καθιστούν το WeDo ένα εξαιρετικό πακέτο για τη διδασκαλία της ρομποτικής και του προγραμματισμού στα πλαίσια της τάξης καθώς και την ενίσχυση των μαθημάτων STEM. Τα παιδιά εργάζονται σε ζευγάρια χρησιμοποιώντας ένα πακέτο WeDo και έναν υπολογιστή ή τάμπλετ, το οποίο τους βοηθά να βελτιώσουν τις ικανότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.

Οι εκπαιδευτικοί του RoboCAMP έχουν μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία στη διδασκαλία με την WeDo και είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα εργαλείο το οποίο θα ενθουσιάσει περισσότερο τα μικρά παιδιά ώστε να ασχοληθουν με την τεχνολογία και τον προγραμματισμό. Τα δικά μας μαθήματα για WeDo, CityCAMP, StarCAMP και SafariCAMP αποδεικνύουν ότι οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WeDo για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον για τη φυσική, τη μηχανική, την αστρονομία ακόμα και τη βιολογία!

Όντας ικανοποιημένοι από το πρώτο πακέτο Lego WeDo 1.0, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με το νέο WeDo 2.0.

ΚΟΥΤΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ας ξεκινήσουμε με την αποθήκευση. Το πακέτο LEGO Education WeDo ™ 2.0 Core έρχεται σε ένα μεγάλο, ανθεκτικό, πλαστικό κουτί αποθήκευσης. Το κουτί διαθέτει ένα ημιδιαφανές πλαστικό κάλυμμα και είναι εφοδιασμένο με ένα κατάλληλο δίσκο διαλογής, χωρισμένο σε 13 μικρότερα κουτάκια για αποθήκευση των διαφόρων δομικών στοιχείων LEGO. Κάθε κουτάκι περιέχει από 4 έως 11 είδη κομματιών LEGO, ταξινομημένα ανάλογα με το μέγεθος και τη χρήση τους. Μεγαλύτερα στοιχεία αποθηκεύονται κάτω από το δίσκο, στο κάτω μέρος του κουτιού. Η καρτέλα των στοιχείων είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να αντιστοιχεί με τα κουτάκια του δίσκου. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ένα φύλλο με 13 αυτοκόλλητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επισημάνουμε τη θέση των στοιχείων στο δίσκο, κάτι πραγματικά πρακτικό κατά το συμμάζεμα των δομικών στοιχείων. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τα αυτοκόλλητα στο κάθετο τοίχο του κάθε κουτιού του δίσκου διαλογής, ώστε να είναι ορατά ακόμα και όταν έχετε βάλει τα τουβλάκια στη θέση τους. Στο κουτί θα βρείτε επίσης ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τον τρόπο εγκατάστασης του λογισμικού για το συγκεκριμένο μοντέλο, χωρίς να παρέχει όμως ιδιαίτερη βοήθεια..

Το πακέτο WeDo 2.0 περιέχει 280 τουβλάκια LEGO, παρουσιάζοντας αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση η οποία περιελάμβανε μόνο 150. Τα κομμάτια τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο στο δίσκο έτσι ώστε να είναι εύκολη η ανεύρεση του κατάλληλου κομματιού , μειώνοντας το χρόνο της κατασκευαστικής διαδικασίας κατά την ώρα του μαθήματος, όπως και τη φασαρία που δημιουργείται μέχρι να βρεθεί το σωστό εξάρτημα. Επίσης πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι τα κουτιά μπορούν να στοιβαχτούν με ευκολία το ένα πάνω στο άλλο ώστε να διευκολύνουν στην αποθήκευση.

LEGO ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ6-J8QzC.png
LEGO WeDo 2.0 Λίστα ΕξαρτημάτωνΌπως και στα περισσότερα πακέτα της LEGO, όταν ανοίγετε το κουτί για πρώτη φορά, όλα τα κομμάτια είναι προσυσκευασμένα σε μικρά πλαστικά σακουλάκια. Το περιεχόμενο του καθενός, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο η LEGO είχε ως στόχο να αποθηκεύουμε τα κομμάτια στο δίσκο διαλογής. Επομένως, αν αγοράσετε πολλά πακέτα ταυτόχρονα, να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την ταξινόμησή τους. Αν και, από τη στιγμή που τα πακέτα πρέπει να τακτοποιούνται πάνω κάτω ανά μία με δύο βδομάδες, αναλόγως φυσικά με τη χρήση τους, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να τη συνηθίζετε όλη αυτή τη διαδικασία.

Το πρώτο πράγμα που σας χτυπάει στο μάτι όταν ανοίγετε το κουτί είναι η παλέτα χρωμάτων LEGO, η στην οποία κυριαρχούν πράσινα, ανοιχτό μπλε και κίτρινα κομμάτια, σε φωτεινά και λαμπερά χρώματα. Υπάρχουν επίσης και πολλά διαφανή κομμάτια. Όλα αυτά τα φωτεινά χρώματα σίγουρα ακολουθούν το νέο στόχο της LEGO για αυτό το πακέτο, ο οποίος είναι η ανακύκλωση και η οικολογία. Σίγουρα απευθύνεται περισσότερο στα παιδιά που μεγαλώνουν.
LEGO ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Ας δούμε λοιπόν πιο προσεκτικά τι υπάρχει μέσα στο πακέτο.


3-REVg1.png


4-5Rb8p.png


1. Οι πρώτη εικόνα παρουσιάζει όλα τα πλακέ κομμάτια τα οποία βρίσκονται όλα στο ίδιο κουτάκι. Οι πλάκες Technic , είναι διαθέσιμες σε πολλά χρώματα και μεγέθη. Εκτός από αυτό, περιλαμβάνονται και πολλά άλλα ενδιαφέροντα κομμάτια τα οποία πραγματικά αξίζει να παρατηρήσετε. Υπάρχει η λευκή γωνία , που βοηθά την κάθετη ένωση, δύο γκρίζα πλαίσια τα οποία είναι αρκετά χρήσιμο για την ενίσχυση των δομών, μία περιστρεφόμενη βάση η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλές κατασκευές (π.χ. γερανοί, καρουζέλ κτλ) και μπορεί με ευκολία να συνδεθεί με τον κινητήρα.


5-JfJTN.png


2. Ας προχωρήσουμε στο επόμενο κουτάκι. Υπάρχουν δύο είδη κομματιών LEGO που αξίζει να σημειωθούν σε αυτό το κουτί. Η γαλάζια 4x1 διπλή καμπύλη, η οποία είναι σπάνιο κομμάτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει όλα τα καλώδια που συνδέουν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα με τον εγκέφαλο. Το γκρι 1 × 2 31 ° τουβλάκι είναι επίσης μια καλή προσθήκη στο πακέτο, διευρύνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες κατασκευής κομψών και πιο αεροδυναμικών σχεδίων. Παραδόξως, είναι το μοναδικό κεκλιμένο κομμάτι με διπλό ύψος, το οποίο μας φαίνεται κάπως περίεργο.

6-3aHzG.png


7-BvVKk.png


3. Το επόμενο κουτάκι περιέχει κλασικά τουβλάκια. Σε αυτή την κατηγορία πολλές επιλογές σε 2 χρώματα για τη δημιουργία διαφόρων κατασκευών.

4. Τα Lego Technic είναι διαθέσιμα σε διάφορα μήκη. Επιπλέον, έχουμε δύο κάθετες δοκούς, καθώς και δύο μαύρα τουβλάκια για κάθετη σύνδεση. Το μόνο πρόβλημά μας είναι, ότι όλα τα κομμάτια της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι πράσινα. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να έχουμε μία μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων.


8-UFjDA.png


9-aQQDP.png


10-fd66m.png5. Το επόμενο κουτάκι διαθέτει μια νέα ομάδα κομματιών LEGO, τα οποία δεν υπήρχαν στο WeDo 1.0. Οι σύνδεσμοι και οι γωνιακοί σύνδεσμοι για άξονες αποτελούν μια εκπληκτική προσθήκη στο πακέτο WeDo, ανοίγοντας πολλές νέες ευκαιρίες κατασκευής. Με αυτά μπορούμε να σχεδιάσουμε μακριούς και ανθεκτικούς κινητήριους άξονες και κατ’ επέκταση μεγαλύτερες κατασκευές. 

6. Εδώ βρίσκονται οι κίτρινοι μισοί δακτύλιοι. Αποθηκεύονται στο έκτο κουτάκι μαζί με τους γκρι ολόκληρους δακτυλίους, και τους πίρους. 

11-Ca6cZ.png


7. Η μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων αξόνων στο συγκεκριμένο πακέτο πραγματικά διευρύνει σε τεράστιο βαθμό τις δυνατότητες του. Υπάρχουν επίσης μερικοί ειδικοί άξονες, όπως ένας άξονας μεγέθους 4 με πεπλατυσμένη τη μία άκρη καθώς και έναν διπλό άξονα με ένα πίρο στην άλλη άκρη.


12-QneTR.png


8. Το όγδοο κουτί είναι μικρό, αλλά το περιεχόμενό του είναι πολύ ενδιαφέρον. Διαθέτει όλα τα διακοσμητικά στοιχεία, όπως λουλούδια και άλλα μέρη φυτών, διαφανή 1 × 1 στρογγυλά τουβλάκια σε τρία χρώματα, μικρούς μοχλούς και δύο μεγέθη στρογγυλών πλακιδίων με διακόσμηση ματιών. Τα μάτια παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που μπορούμε να επιλέξουμε όχι μόνο το μέγεθος των ματιών, για ένα μοντέλο LEGO, αλλά και να τα συνδέσουμε με οποιοδήποτε κομμάτι του LEGO επιθυμούμε, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ατελείωτες δυνατότητες.


13-awSKa.png


14-09xj6.png


15-hz39f.png


9. Το επόμενο κουτάκι διαθέτει τέσσερις τύπους στρογγυλών πλακιδίων LEGO. Υπάρχουν δύο κλασικές στρογγυλές πλάκες 2 × 2 και έξι στρογγυλές πλάκες με στρογγυλεμένες βάσεις. Αλλά είναι οι άλλοι δύο τύποι που πραγματικά αξίζει να σημειώσουμε. Ρίξτε μια ματιά πιο κοντά στο σκούρο γκρι στρογγυλό πλακάκι 2×2 με μία τρύπα στο κέντρο και το λευκό στρογγυλό δίσκο. Τα δύο αυτά κομμάτια μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα σύνδεσμο για τη σύνδεση σε αντικριστά επίπεδα. 

10. Ας προχωρήσουμε στην επόμενη ομάδα. Διαθέτει διάφορους τύπους πλακιδίων πλάτους 1. Είναι πολύ θετικό ότι στο συγκεκριμένο πακέτο υπάρχουν πολλά τουβλάκια τέτοιου τύπου, αλλά η παλέτα χρωμάτων είναι σχετικά φτωχή. Όλες τα πλακίδια είναι λευκά με μία εξαίρεση τα λεία γκρι πλακίδια και τα 1 × 2 λεία πλακίδια σε γαλάζιο χρώμα.17-p6OQB.png

11. Το επόμενο κουτάκι περιέχει κάποια ιδιαίτερα τουβλάκια LEGO. Σημαντικότερα όμως πιστεύουμε πως είναι τα 2 × 2 τουβλάκια με τις σφαιρικές αρθρώσεις. Τα συγκεκριμένα κομμάτια είναι κατάλληλα για τη δημιουργία αρθρώσεων, οι οποίες μπορούν να κινηθούν ελεύθερα αλλά και να περιστραφούν. Επιπλέον υπάρχουν οι κίτρινες Technic σφαιρικές αρθρώσεις που περιλαμβάνουν μια οπή για σύνδεση με άξονα, οι οποίες διευρύνουν περαιτέρω τις δυνατότητες για δημιουργία διαφόρων τύπων σφαιρικών αρθρώσεων. Εδώ θα βρείτε επίσης και κάποια πολύ πρακτικά κομμάτια: 1 × 2 τουβλάκια με οπή και 1 × 2 με οπή για άξονα.. Υπάρχουν επίσης δύο λευκά 1 × 1 τουβλάκια με στηρίγματα στη μία πλευρά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα ματάκια σαν διακοσμητικά.


18-xfXJU.png


19-JKFrp.png12. Το δωδέκατο κουτάκι περιλαμβάνει διάφορα είδη LEGO. Υπάρχουν έξι διαφανή ροδάκια με αυλάκωση, ωστόσο, υπάρχουν μόνο δύο ελαστικά με τα οποία είναι συμβατά. Υπάρχουν επίσης και τα 2 × 2 κυλινδρικά τουβλάκια. Μαζί με το γνωστό κίτρινο “λαστιχάκι” των 33 mm, υπάρχει πλέον και η  μικρότερη κόκκινη εκδοχή των 25 mm, η οποία, μαζί με τα ροδάκια και τους δακτυλίους, δημιουργεί νέες δυνατότητες για τη χρήση ιμάντων. επίσης το κουτί περιέχει δύο χιονοσανίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή έλκηθρου αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. 


20-Ue523.png


13. Το τελευταίο κουτάκι. Γρανάζια! Πολλά και διαφορετικά είδη γραναζιών. Υπάρχουν τα κλασσικά γρανάζια με 24 και 8 δοντάκια (ευτυχώς υπάρχουν 4 γιατί είναι τα πρώτα κομμάτια που χάνονται). Ακόμη περιλαμβάνει μπεζ γρανάζια με 20 δοντάκια αλλά και μαύρα με 12 και 20 δοντάκια για κάθετη μετάδοση κίνησης. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης το μεγάλο διαφανές κιβώτιο ταχυτήτων LEGO καθώς, ένα γρανάζι κοχλία και 4 οδοντωτές ράγες για ισχυρότερους μηχανισμούς. Συνολικά, η επιλογή γραναζιών στο WeDo 2.0 είναι πλήρης και επιτρέπει την κατασκευή διαφορετικών συστημάτων κίνησης.

21-dHzU6.png


22.png14. Τα μεγαλύτερα τουβλάκια και τα λοιπά δομικά στοιχεία, αποθηκεύονται στο κάτω μέρος του κουτιού. Εκτός από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, περιέχονται δύο πλάκες μήκους 2 x 16, ένα σκοινάκι μήκους 50 cm, και δύο αλυσίδες. Το σκοινάκι και οι αλυσίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με τους τροχούς για τον σχεδιασμό διαφόρων συστημάτων τροχαλίας ή ανυψωτικών μηχανημάτων. Στο κάτω μέρος του κουτιού συμπεριλαμβάνονται και εξαρτήματα όπως δύο τύποι ελαστικών με τις αντίστοιχες ζάντες, που μας δίνουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε διάφορα οχήματα.

Και τέλος, στο πακέτο υπάρχει και ο διαχωριστής τούβλων και αξόνων. Αυτό το απίστευτα σημαντικό κομμάτι διευκολύνει το διαχωρισμός των κομματιών και μειώνει το χρόνο για να διαλύσετε τις κατασκευές σας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ

Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στο πακέτο LEGO Education WeDo ™ 2.0 είναι παρόμοια με εκείνα του παρελθόντος. Υπάρχουν τέσσερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα - ένας μεσαίος κινητήρα, ένας αισθητήρας κλίσης, ένας αισθητήρας κίνησης και ένας εγκέφαλος. Το πακέτο χρησιμοποιεί τεχνολογία σύνδεσης με  βύσματα και θύρες για να συνδέσει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα με τον εγκέφαλο. Η τεχνολογία σύνδεσης μοιάζει πολύ με το LEGO Mindstorms που χρησιμοποιείται στις μεγαλύτερες ηλικίες, οπότε βοηθά στη μετάβαση από το ένα εργαλείο στο άλλο.

Smart Hub (Εγκέφαλος)

Το WeDo Smart Hub είναι ειδικά σχεδιασμένο για το WeDo 2.0. Στο πακέτο έχει ακριβώς το ίδιο ρόλο με όλα τα άλλα ρομπότ της LEGO, τη σύνδεση δηλαδή αισθητήρων και κινητήρων με τον υπολογιστή και το πρόγραμμα που τα ελέγχει. Έχει έχει επιφάνεια 4 × 8 και έχει ύψος όσο τρία τουβλάκια. Επίσης δεξιά και αριστερά έχει δύο 1 × 4 Technic τουβλάκια (με τρύπες), κάτι που τον κάνει ακόμα πιο φαρδύ και βοηθά στη σύνδεση επάνω στις κατασκευές.


24-Hxo8C.png

Ο κύριος λόγος που ο νέο εγκέφαλος έχει αυτό το μέγεθος  οφείλεται και στο ότι πρέπει να χωράει δύο μπαταρίες AA (αλκαλικές ή επαναφορτιζόμενες), οι οποίες τροφοδοτούν την ασύρματη σύνδεση και όλα τα άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα τα οποία συνδέονται πάνω του. Η θήκη για τις μπαταρίες μπορεί να αντικατασταθεί με μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία της Lego, αλλά η αγορά της αυξάνει σημαντικά το κόστος του εξοπλισμού, καθώς μία τέτοια μπαταρία κοστίζει περίπου όσο το μισό της τιμής ενός ολόκληρου πακέτο LEGO WeDo 2.0. Ακόμη και με αυτές τις μπαταρίες βέβαια πάλι θα υπάρχει η ευθύνη να τις διατηρείτε φορτισμένες. Επιπλέον, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να τις αλλάξετε αν εξαντληθούν κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, εκτός και αν αγοράσετε ακόμη περισσότερες. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, σας προτείνουμε να αγοράσετε πολύ φθηνότερες, καλής ποιότητας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες AA και ένα καλό πακέτο φορτιστών. Αγοράστε το 150% της ποσότητας που χρειάζεστε για ένα μάθημα - με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πάντα μερικές μπαταρίες φορτισμένες σαν απόθεμα.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η χρήση ασύρματης τεχνολογίας και χαμηλής ενέργειας Bluetooth (Bluetooth 4.0) αντί για τη συμβατική λύση USB με καλώδιο. Αυτό προσφέρει πολλές δυνατότητες σε σχέση με τον προκάτοχό του. Μαζί με τους άφθονους τροχούς που παρέχονται στο νέο πακέτο, ένα μοντέλο WeDo, μπορεί πλέον να κινείται στο χώρο. Ωστόσο, η τεχνολογία Bluetooth δημιουργεί μια πρόκληση για τη σύνδεση όλων των εγκεφάλων με τις σωστές συσκευές στην τάξη. Σας προτείνουμε να ορίσετε ένα μεμονωμένο όνομα σε κάθε εγκέφαλο και να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα πάνω στους εγκεφάλους με το αντίστοιχο όνομα ώστε να μπορείτε με ευκολία να αντιστοιχίσετε τα ρομπότ με τους υπολογιστές ή τα τάμπλετ.

Το πίσω πλαίσιο του WeDo 2.0 Smart Hub περιέχει δύο θύρες για τα ηλεκτρονικά μέρη που υποστηρίζουν το νέο βύσμα LEGO Power Functions. Στο πάνω μέρος, υπάρχει ένα πράσινο κουμπί και ένα φωτάκι. Το φωτάκι υποδεικνύει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο εγκέφαλος (αν είναι συνδεδεμένος σε υπολογιστή ή τάμπλετ, αν είναι ενεργοποιημένος ή αν έχει χαμηλή μπαταρία). Είναι επίσης μια πηγή φωτός που μπορεί να προγραμματιστεί από το λογισμικό WeDo, και διαθέτει 10 χρώματα για να επιλέξετε. Το πράσινο κουμπί (το οποίο η LEGO το αναφέρει ως “μπλε κουμπί”) χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση του εγκεφάλου. Πατώντας το κουμπί θα το ενεργοποιήσετε ώστε να συνδεθεί με άλλες συσκευές. Όταν ο εγκέφαλος συνδέεται σε άλλη συσκευή, το φωτάκι γίνεται μπλε. Για να το απενεργοποιήσετε, πιέστε και κρατήστε πατημένο το πράσινο κουμπί για λίγα δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο δεν έχει κάποια άλλη χρήση. Η δυνατότητα εκτέλεσης του τελευταίου προγράμματος με το πάτημα ενός κουμπιού θα ήταν ανεκτίμητη, καθιστώντας το WeDo αληθινά ασύρματο. Επί του παρόντος, παρά την τεχνολογία Bluetooth, για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα συνεχίζει να είναι αναγκαία η χρήση ενός υπολογιστή ή τάμπλετ. Η προσθήκη αυτής της δυνατότητας θα έφερνε το WeDo πιο κοντά στο πιο προηγμένο πακέτο Mindstorms EV3.


Μεσαίος κινητήρας

25.png

Ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί με ευκολία στις διαφορες κατασκευές. Μετά από αρκετές δοκιμές και τεστ στους κινητήρες παρατηρήσαμε ότι ο κινητήρας λειτουργεί αρκετά σταθερά ωστόσο η επίδοσή του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα της μπαταρίας.  

Αισθητήρας κίνησης

Ο αισθητήρας κίνησης του WeDo 2.0, ανιχνεύει αντικείμενα σε ακτίνα έως και 15 cm. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της απόστασης ή για την ανίχνευση της κίνησης (ουσιαστικά δηλαδή οποιαδήποτε αλλαγή στην στην απόσταση). Τα δεδομένα του αποστέλλονται στον υπολογιστή μέσω του εγκεφάλου και στη συνέχεια εμφανίζονται στην οθόνη του.  Με την αυξανόμενη απόσταση, οι αριθμητικές τιμές που εμφανίζονται στην οθόνη αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μετρήσεις στην πραγματικότητα αφορούν μετρήσεις απόστασης

Ο αισθητήρας κίνησης WeDo 2.0 έχει πολύ καλή απόδοση και η ανάλυση παραμένει σταθερή κάτι που τον κάνει αρκετά αξιόπιστο.


26.pngΑισθητήρας Κλίσης

27.png


Ο αισθητήρας κλίσης WeDo αντιλαμβάνεται την μετατόπισή του προς 4 κατευθύνσεις. Η απόκρισή του στη μετατόπιση της θέσης του είναι όμως αργή, πράγμα που σημαίνει ότι ο αισθητήρας πρέπει να κουνηθεί έντονα για να ανιχνεύσει την αλλαγή. Η ανάγνωση του αισθητήρα κλίσης, δίνει σαν αποτέλεσμα 5 νούμερα , 0, 3, 5, 7 και 9 τα οποία αντιστοιχούν στις διάφορες θέσεις

WEDO 2.0 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το λογισμικό LEGO WeDo 2.0 είναι διαθέσιμο για δωρεάν κατέβασμα από την ιστοσελίδα της LEGO, και είναι εξαιρετικό.

Σε πρώτες δηλώσεις, η LEGO Education είχε πει ότι θα είναι διαθέσιμο για τα σχολεία στην τιμή των $ 289.95. Ωστόσο, από τις 9 Μαρτίου 2016 είναι διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το πλήρες λογισμικό με το πρόγραμμα κατάρτισης είναι ακόμα διαθέσιμο για δωρεάν λήψη, κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η λήψη και εγκατάσταση του λογισμικού WeDo 2.0 μπορεί να είναι πολύ εύκολη ή και εφιάλτης, ανάλογα με τη συσκευή και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε. Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και πλέον πολλά προβλήματα έχουν λυθεί. Μπορείτε να δείτε τα ευρήματά μας σχετικά με τη χρήση του λογισμικού LEGO WeDo 2.0 σε διαφορετικές πλατφόρμες παρακάτω.

WEDO 2.0 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑΜΠΛΕΤ

iOS

Υπάρχει υποστήριξη για προϊόντα της Apple (iOS 8.0 ή νεότερη, συμβατά με το iPad 3ης γενιάς ή το iPad mini και παραπάνω). Το λογισμικό είναι διαθέσιμο στο Apple App Store και η εγκατάσταση και χρήση γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Android

Η υποστήριξη για συσκευές Android είναι προβληματική. Η LEGO δηλώνει ότι το λογισμικό WeDo λειτουργεί σε συσκευές που χρησιμοποιούν Android 4.4.4 ή νεότερη έκδοση, και που υποστηρίζουν το Low Energy / Bluetooth 4.0. Αυτό, ωστόσο, είναι μόνο εν μέρει αληθινό. Οι χρήστες του WeDo 2.0 περιέγραψαν προβλήματα με πολλές συσκευές που πληρούσαν τις απαιτήσεις, με την εφαρμογή WeDo να αρνείται την εγκατάσταση. Η κοινότητα LEGO άρχισε να δημιουργεί μια λίστα συσκευών δοκιμασμένων από τους χρήστες. Στις 25 Φεβρουαρίου 2016, μέλος της τεχνικής υποστήριξης του LEGO δήλωσε πως tablet και τηλέφωνα με οθόνη μικρότερη από 8 " δεν υποστηρίζονται. Αυτός ο περιορισμός, πλέον, εμφανίζεται και στις σελίδες της LEGO αλλά και στο Google Play.

Τους υπόλοιπους περιορισμούς μπορείτε να τους δείτε εδώ.

WEDO 2.0 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΦΟΡΗΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Windows 7

Η έκδοση λογισμικού WeDo για τα Windows 7 είναι, δυστυχώς, μια καταστροφή, παρά τις πολλές ενημερώσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρία. Η πρώτη έκδοση, "01_00", είχε μόνο ένα πρόγραμμα εγκατάστασης για τα αρχιτεκτονικά συστήματα 64-bit και δεν είχε κουμπί για έξοδο από την εφαρμογή. Επιπλέον, η εφαρμογή "κράσαρε" εάν ο υπολογιστής δεν έχει εγκατεστημένη μια κάμερα web, εάν γινόταν ταυτόχρονη χρήση του touch pad και του ποντικιού, ακόμη και κατά την εκκίνηση! Ωστόσο, αυτά τα σφάλματα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το πιο κρίσιμο όλων, το οποίο δεν έχει ακόμη διορθωθεί: παρά το γεγονός ότι η Bluetooth Low Energy / Bluetooth 4.0 είναι η μοναδική απαίτηση υλικού, το λογισμικό δεν συνδέεται με τον εγκέφαλο. Ο προγραμματισμός αποτελεί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του πακέτου, ο οποίος προς το παρόν δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, προκαλώντας έτσι την απογοήτευση των πελατών.

Στο RoboCAMP, δοκιμάσαμε διαφορετικές προσεγγίσεις για να δουλέψουμε το WeDo 2.0. Ήταν σίγουρα το πιο προβληματικό λογισμικό που έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Τέλος, συνειδητοποιήσαμε ότι λόγω του διαφορετικού χειρισμού της τεχνολογίας Bluetooth 4.0 σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Windows, η LEGO έκανε το λογισμικό WeDo για Windows 7 συμβατό μόνο με ένα συγκεκριμένο Bluetooth 4.0. Το BlueGiga BLED112. Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: δεν έχει σημασία αν ο υπολογιστής σας διαθέτει τεχνολογία χαμηλής κατανάλωσης Bluetooth / Bluetooth 4.0, διότι ακόμα και αν το κάνει, δεν θα χρησιμοποιηθεί από την εφαρμογή. Το BLED112 απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις ώστε να γίνει η σύνδεση του λογισμικού με το Smart Hub. Η LEGO διαφήμισε αρχικά ότι το WeDo 2.0 απαιτούσε μόνο ενσωματωμένο Bluetooth 4.0 και κατόπιν πρότεινε την αγορά του BLED112. Τέλος, αναγνώρισε ότι οι χρήστες των Windows 7 δεν θα μπορούν να συνδεθούν καθόλου χωρίς τη "σύνδεση¨ BLE112. Οι πληροφορίες αυτές έχουν προστεθεί στην ιστοσελίδα της LEGO Education στην ενότητα "Συχνές Ερωτήσεις", ευελπιστώντας ότι οι μελλοντικοί πελάτες θα γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετο υλικό ώστε να χρησιμοποιήσουν το πακέτο.

Τρόπος λήψης και εγκατάστασης του λογισμικού για το Windows 7:

1.      Μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα και πατήστε το Get the App

2.      Εγκαταστήστε την εφαρμογή στη συσκευή σας.

3.      Στις ρυθμίσεις Bluetooth του υπολογιστή σας, αντιστοιχίστε το LEGO WeDo Smart Hub με τον υπολογιστή σας. Θα πρέπει τώρα να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό και να προγραμματίσετε τα WeDo ρομπότ σας.

Windows 8 i 8.1

Παρόλο που φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, οι εφαρμογές για λειτουργικά συστήματα Windows 7 και Windows 8 είναι πολύ διαφορετικές. Η έκδοση των Windows 8 απευθύνεται περισσότερο στους χρήστες τάμπλετ, αλλά αν είστε κάτοχος ενός υπολογιστή με Windows 8 (ή 8.1), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Σε αντίθεση με την έκδοση για τα Windows 7, εδώ δεν υπάρχουν προβλήματα.

Τρόπος λήψης και εγκατάστασης του λογισμικού για τα Windows 8 και 8.1:

1.      Μεταβείτε στο Windows Store και αναζητήστε το LEGO WeDo 2.0.

2.      Εγκαταστήστε την εφαρμογή στη συσκευή σας.

3.      Στις ρυθμίσεις Bluetooth του υπολογιστή σας, αντιστοιχίστε το LEGO WeDo Smart Hub με τον υπολογιστή σας. Θα πρέπει τώρα να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό και να προγραμματίσετε τα WeDo ρομπότ σας.

Windows 10

Οι χρήστες των Windows 10 δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται στα Windows 7 και να εγκαταστήσετε με ευκολία το πρόγραμμά σας. Εδώ να σημειωθεί ότι εάν η έκδοση του Bluetooth είναι από 4.0 και πάνω δεν απαιτείται επιπλέον το BLED112.

Mac OS X

Το λογισμικό για χρήστες Mac είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα LEGO Education στην ίδια σελίδα με την έκδοση για τα Windows 7.

WEDO 2.0 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ - ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Αφού εγκαταστήσετε με επιτυχία το λογισμικό στη συσκευή σας, μπορούμε να προχωρήσουμε στη συζήτηση των χαρακτηριστικών του. Η νέα έκδοση του λογισμικού έχει θετικά και αρνητικά και σίγουρα μπορούμε να συζητάμε για ώρες. Ας ξεκινήσουμε με το εικονίδιο, το οποίο είναι ειλικρινά απλά άσχημο και λιγότερο σαφές από την απλή αλλά μεγάλη εικόνα του WeDo 1.0, το οποίο ήταν πολύ πιο εύκολο να βρεθεί στην επιφάνεια εργασίας. Η εκκίνηση του νέου λογισμικού, ανάλογα με τον υπολογιστή και την έκδοση των windows μπορεί να διαρκεί αρκετή ώρα.

Κάθε έργο που γίνεται με το λογισμικό WeDo 2.0 αποθηκεύεται αυτόματα και μπορείτε από την αρχική σελίδα να το επεξεργαστείτε, να το διαγράψετε ή να αλλάξετε το όνομά του.

Μέσα στο project θα παρατηρήσετε ότι η διεπαφή είναι αρκετά απλή. Τα σενάρια προγραμμάτων δημιουργούνται με μεταφορά και απόθεση εντολών από την παλέτα, στο κάτω μέρος της οθόνης, στον χώρο προγραμματισμού. Η παλέτα των εντολών παρουσιάζεται ως ένας κάθετος κύλινδρος, τον οποίο μετακινείτε σύροντάς τον προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά.

Στο μενού στο επάνω μέρος της σελίδας, θα βρείτε πολλά απαραίτητα κουμπιά. Το κουμπί "Αρχική" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταβείτε στο λόμπι. Το κουμπί "Βιβλιοθήκη έργου" ανοίγει ένα πάνελ με τα 1 +8 +8 έργα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών LEGO WeDo 2.0 . Στο μενού θα βρείτε επίσης και ένα εικονίδιο εργαλείου καταγραφής για πρόσβαση στο εργαλείο λήψης φωτογραφιών και στιγμιοτύπων οθόνης αλλά και το εικονίδιο του εργαλείου τεκμηρίωσης, όπου οι μαθητές μπορούν να τεκμηριώσουν την εργασία τους. Στη δεξιά πλευρά της γραμμής εργαλείων, η γραμμή βοήθειας περιέχει μια σύντομη περιγραφή των εντολών προγραμματισμού και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης του εγκεφάλου στο λογισμικό. Το κουμπί "Εμφάνιση" παρουσιάζει και αποκρύπτει τις εικόνες ή το κείμενο που εμφανίζονται από το πρόγραμμα. Τέλος, το κουμπί "Stop" σταματά όλα τα σενάρια του προγράμματος.

Στη δεξιά γωνία της σελίδας, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο εργαλείο εγγραφής ήχου και στο "Κέντρο σύνδεσης", το οποίο ελέγχει τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της συσκευής σας. Για να συνδέσετε το Smart Hub, ενεργοποιήστε το και επιλέξτε το από τη λίστα των διαθέσιμων συσκευών (σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να έχετε αντιστοιχίσει τις συσκευές εκ των προτέρων). Από εκεί μπορείτε να αλλάξετε και το όνομα της συσκευής.

WEDO 2.0 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΛΩΝ    

Το λογισμικό WeDo 2.0 είναι σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο για οθόνες αφής παρά για προσωπικούς υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες υπολογιστών θα πρέπει να συνηθίσουν κάποιες αλλαγές, όπως η κύλιση στην παλέτα εντολών ή το παρατεταμένο κλικ αντί για δεξί κλικ. Για να εισάγετε αριθμούς στα πεδία εισαγωγής, πρέπει να κάνετε κλικ στο πεδίο αριθμού και να χρησιμοποιήσετε το αριθμητικό πληκτρολόγιο που εμφανίζεται στην οθόνη. Ναι, ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, δεν μπορείτε να εισάγετε αριθμούς χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο - είναι από μόνο του γελοίο. Ωστόσο, όταν θέλετε να εισαγάγετε γράμματα στο πεδίο κειμένου, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο.

Οι κατηγορίες εντολών είναι κωδικοποιημένες με βάση το χρώμα. Έχουμε κίτρινες εντολές ροής, οι οποίες ξεκινούν, αναστέλλουν και επαναλαμβάνουν ένα σενάριο, καθώς και στέλνουν μηνύματα σε άλλα σενάρια. Οι πράσινες εντολές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του κινητήρα και παραδόξως και για το φωτάκι του εγκεφάλου. Οι κόκκινες εντολές χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση αριθμών και εικόνων στο πεδίο "Εμφάνιση" και εκτελούν απλές αριθμητικές πράξεις στους αριθμούς που εμφανίζονται στο πεδίο.

Έχουμε  επίσης τρεις επιλογές για τον έλεγχο του αισθητήρα απόστασης - μπορούμε να εντοπίσουμε αύξηση, ή μείωση της απόστασης η και οποιαδήποτε αλλαγή. Μπορούμε επίσης να πάρουμε την αριθμητική τιμή της απόστασης αλλά και τις τιμές του αισθητήρα κλίσης.

LEGO EDUCATION WEDO 2.0 CURRICULUM

Το περιβάλλον προγραμματισμού έχει ένα δωρεάν πρόγραμμα εκκίνησης στη βιβλιοθήκη έργων με οδηγίες κατασκευής και προγραμματισμού.

Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει πρόσβαση σε 8+8 επιπλέον πρότζεκτ. Από αυτά, τα μισά περιέχουν αναλυτικές οδηγίες κατασκευής και προγραμματισμού και επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, και το άλλο μισό είναι μόνο ιδέες μαθήματος με σύντομες περιγραφές και εικόνες τμήματος των μηχανισμών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συνολικά το πακέτο LEGO Education WeDo 2.0 έχει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Ας συνοψίσουμε πρώτα όλα τα θετικά. Λατρεύουμε το γεγονός, ότι έχει πολλά δομικά στοιχεία. Οι δυνατότητες για κατασκευές είναι πολλές και η ίδια η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και ευχάριστη. Συνολικά, η γενική μας εντύπωση είναι εξαιρετικά θετική. Ένα άλλο πράγμα που μας αρέσει είναι το κουτί αποθήκευσης, ειδικά ο δίσκος διαλογής, με τον οποίο ταξινομούμε και τακτοποιούμε με ευκολία όλα τα κομμάτια . Όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος στην τάξη.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μέρη, το γενικό μας συμπέρασμα είναι σχετικά μέτριο. Μας αρέσουν πολύ οι αισθητήρες, αλλά και η σύνδεση μέσω της τεχνολογίας Bluetooth. Το ρομπότ, ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι εντελώς ανεξάρτητο - είναι απαραίτητο για να εκτελέσετε το πρόγραμμα να χρησιμοποιείτε μια επιπλέον συσκευή. Δεν μας αρέσει καθόλου που το κουμπί στο Smart Hub δεν έχει προγραμματιστεί για να εκτελεί το τελευταίο πρόγραμμα. Θα ήταν πολύ ωραίο τα παιδιά να μπορούσαν να πάρουν το προγραμματισμένο μοντέλο και να παίξουν μαζί του μακριά από τους υπολογιστές ή τα tablet τους, όπως και με το LEGO Mindstorms. Υποθέτω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να βγει και η τρίτη έκδοση.

Και τώρα για το λογισμικό. Αρχικά, είναι δωρεάν. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε τάμπλετ όσο και υπολογιστές κάτι που διευκολύνει πολύ τη διαδικασία. Το πρόβλημα υπάρχει στους περιορισμούς που θέτει η LEGO και ειδικά για όσους έχουν παλαιότερους υπολογιστές όπου μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε κάποια επιπλέον bluetooth ώστε να μπορέσει το ρομπότ να συνδεθεί.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι το πακέτο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία στην τάξη, δίνοντας αρκετές δυνατότητες για την εισαγωγή της ρομποτικής στην τάξη σας. Ωστόσο καλό θα ήταν να κάνετε έναν έλεγχο προτού προβείτε σε αγορά εξοπλισμού, κυρίως όσον αφορά τους υπολογιστές και τα τάμπλετ γιατί υπάρχουν κάποιο περιορισμοί. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά από την χρήση στην τάξη, μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, προσαρμόζοντας βέβαια τα μαθήματα ανάλογα.